Brez strokovnega dialoga le slabo javno naročanje

Objavljeno: 14. 3. 2017 - Petra Ferk

V Združenem kraljestvu odmeva nedavno poročilo »Building government’s commercial capability«, ki ga je izdal Institute for Government (Inštitut za vlado), vodilni »think-tank« v Združenem kraljestvu za boljše delovanje vlade. Poročilo analizira številne pomanjkljivosti, s katerimi se sooča sistem javnega naročanja v Združenem kraljestvu.

Tokratna raziskava Inštituta za vlado, posledica številnih škandalov, s katerimi se je soočalo Združeno kraljestvo na področju javnega naročanja v zadnjem času, je ponovno pokazala, da so vzroki za pomanjkljivosti in posledično škandale skupni –  pomanjkanje strokovnega dialoga naročnikov z ponudniki v fazi, ko se pripravlja strategija javnega naročanja države in ko se načrtuje izvedba posameznega javnega naročila; pomanjkljive investicije v kakovostno in stalno spremljanje ter nadzor nad izvajanjem pogodb, ponudnikov in trga; pomanjkljive sposobnosti javne uprave in njenih zaposlenih zaposlenih na področjih javnega naročanja, oddajanja naročil ter nadzora nad izvajanjem pogodb.

Pomanjkljive kompetence na teh področjih botrujejo razlogu, da javni sektor ne ve, kako dobiti najboljše od trga, od ponudnikov te posledično tega tudi ne more dobiti.

Vlada Združenega kraljestva se je lotila teh pomanjkljivosti, ki so že dolgo poznane, s prizadevanji za izboljšanje učinkovitosti in s prizadevanji za izboljšanje »poslovne usposobljenosti« zaposlenih v javni upravi in tudi z reformo v okviru posameznih oddelkov.

Ker je velja urejenost sistema javnega naročanja kot enega najbolj vzornih sistemov javnega naročanja v Evropi, pa se kljub temu sooča s temi težavami, imajo ugotovitve Inštituta za vlado velik odmev in poučno vrednost tudi izven Združenega kraljestva.

Celotno poročilo Inštituta za vlado (Institute for Government) je objavljeno tukaj.

Dodaj odgovor

KOMENTARJI IN VPRAŠANJA

Ni komentarjev.

Stran http://pppforum.si uporablja piškotke. Z uporabo strani se strinjate z uporabo piškotkov. Več o piškotkih