Inštitut za javno-zasebno partnerstvo

Inštitut za javno-zasebno partnerstvo je bil ustanovljen v letu 2008 z namenom, da vzpodbudi znanstveno-raziskovalno dejavnost na področju pravne in ekonomske znanosti, s posebnim poudarkom na vprašanjih povezanih s pojmi javno-zasebnih partnerstev, javnih služb, javnih razpisov in javnega naročanja, državnih pomoči, projektnega vodenja, priprave ekonomskih in investicijskih študij, projektnega financiranja in drugih sorodnih tem.

S-PROCUREMENT

S-Procurement je zasnovan po modelu SaaS - programska oprema kot storitve. To pomeni, da je dostop do sistema vsem uporabnikom zagotovljen preko kateregakoli spletnega brskalnika, brez stroškov vzdrževanja ali nadgradnje. Družba S-PROCUREMENT je bila ustanovljena s poslanstvom, da v Slovenijo pripelje eno največjih in najbolj dodelanih platform za elektronsko naročanje v svetovnem merilu. Ustanovljena je bila s ciljem, da v Sloveniji vzpostavimo trg elektronskega naročanja, kot mora biti. Platforma podpira nabavne postopke v javnem in zasebnem sektorju. Začetne inspiracije smo dosegli. Informacijski sistem

FORUM ZNANJA

V FORUMU povezujemo najbolj proaktivne deležnike na strani kupcev v zasebnem sektorju, javnih naročnikov in ponudnikov, da lahko izmenjajo izkušnje, pridobijo nova znanja, podporo in praktične nasvete
glede javnega naročanja, javno-zasebnih partnerstev in nabav v zasebnem sektorju.
Preberi več

Področja dela

JAVNA NAROČILA

Inštitut za javno-zasebno partnerstvo že več kot 10 let sodeluje z javnimi naročniki in ponudniki na področju javnega naročanja. Javnim naročnikom nudimo svetovanje v postopku oddaje javnih in evidenčnih naročil, vsakodnevno pa svetujemo tudi ponudnikom v zvezi s pripravo in oddajo ponudb, pripravo zahtevkov za revizijo ter pripravo drugih mnenj v postopkih oddaje javnih naročil. 

Preberi več

KONCESIJE IN JAVNO-ZASEBNA PARTNERSTVA

Inštitut za javno-zasebno partnerstvo že več kot 10 let sodeluje z javnimi in zasebnimi partnerji na področju koncesij in javno-zasebnih partnerstev ter strankam nudi podporo in svetovanje od faze priprave dokumentacije do sklenitve pogodbe o javno-zasebnem partnerstvu.

Preberi več

FORUM ZNANJA

V FORUMU povezujemo najbolj proaktivne deležnike na strani kupcev v zasebnem sektorju, javnih naročnikov in ponudnikov, da lahko izmenjajo izkušnje, pridobijo nova znanja, podporo in praktične nasvete glede javnega naročanja, javno-zasebnih partnerstev in nabav v zasebnem sektorju.

Preberi več

INVESTICIJSKA DOKUMENTACIJA IN EKONOMSKE ANALIZE

Ekonomske in finančne analize pri realizaciji javnih projektov predstavljajo osnovo na podlagi katere se sprejemajo odločitve v različnih fazah realizacije postopka. Navedeno velja tako za projekte, ki se vodijo kot postopki oddaje javnih naročil, kot tudi za projekte, ki se vodijo kot javno-zasebna partnerstva ali koncesije.

Preberi več

JAVNE SLUŽBE IN JAVNA INFRASTRUKTURA

V Sloveniji je uveljavljena funkcionalna opredelitev pojma javne službe. Velja, da so javne službe tiste dejavnosti, ki se morajo zaradi različnih razlogov izvrševati v javnem interesu pod posebnim režimom. Funkcionalna opredelitev pri nas se opira na francosko pravo. Pri opredelitvi pojma izhajamo iz narave dejavnosti in ne iz oblike izvajanja dejavnosti. Gre za dejavnosti take vrste, ki jih ni mogoče delno ali v celoti opravljati na trgu v okviru tržnih mehanizmov predvsem iz dveh razlogov, bodisi da ta dejavnost na trgu ne deluje, bodisi je ne smemo prepustiti delovanju trga...

Preberi več

Pravno svetovanje

Na nas se pogosto obračajo stranke s širšokim naborom pravnih zagat, s katerimi se srečujejo pri delu. Zlasti nam stranke zaupajo sestavljanje in pregled raznovrstnih pogodb v slovenskem ali angleškem jeziku, optimizacijo notranje organizacije dela, delovnega časa, plačila za delo ali izboljšanje pogodb o zaposlitvi ter poslovodenju....

Preberi več

VODENJE PROJEKTOV

S pojmom projektno vodenje opredeljujemo skupek znanja in veščin, orodij in procesov vodenja, ki jih potrebujemo, da lahko uspešno izvedemo načrtovani projekt. Pri izvedbi projekta je pomembno učinkovito sodelovanje zastavljene projektne skupine in dobro načrtovanje projekta....

Preberi več

ENERGETSKO POGODBENIŠTVO

Energetsko pogodbeništvo oz. pogodbeno zagotavljanje prihranka energije je pogodbeni dogovor med koristnikom in ponudnikom ukrepa za izboljšanje energetske učinkovitosti, ki se preverja in spremlja v vsem obdobju pogodbe in v okviru katerega se naložbe (delo, dobava ali storitev) v ta ukrep plačujejo sorazmerno s stopnjo izboljšanja energetske učinkovitosti, dogovorjeno s pogodbo, ali drugim dogovorjenim merilom za energetsko učinkovitost, kot so npr. finančni prihranki.

Preberi več

UVAJANJE OKOLJU PRIJAZNE MOBILNOSTI

Zaradi vedno večje potrošnje energije in proizvodnje emisij je postalo na ravni EU in na nacionalni ravni ključnega pomena spodbujanje deležnikov k elektromobilnosti in uporabi alternativnih goriv v prometu. Področje transporta oz. mobilnosti je eno od prioritetnih področij delovanja Inštituta za javno-zasebno partnerstvo (IJZP).

Preberi več

Pametna mesta in skupnosti

V današnjih časih ima digitalizacija družbe in gospodarstva z inovativno in intenzivno uporabo informacijsko-komunikacijskih tehnologij velike zmogljivosti za rast ter je osnova za dolgoročni razvoj in konkurenčnost tako Slovenije kot Evrope. Na Inštitutu za javno-zasebno partnerstvo smo na poti k digitalnemu prehodu na področju projektov vzpostavljanja pametnih mest in skupnosti pomagali že številnim občinam.

Preberi več

SONČNE ELEKTRARNE NA JAVNIH POVRŠINAH

Smo v obdobju, ko se na dnevni ravni spoprijemamo s številnimi izzivi in posledicami podnebnih sprememb. Nahajamo se v času velike volatilnosti na trgu energentov, saj se cene iz dneva v dan spreminjajo, pri čemer imajo naročniki vedno večji izziv pridobiti zanesljivega dobavitelja. Zanesljiva, trajnostna in konkurenčna oskrba z energijo je ključna za nadaljnji razvoj celotne družbe, pri čemer je dajanje prednosti učinkoviti rabi energije (URE) in obnovljivim virom energije (OVE) eno od temeljnih načel zelenega prehoda, obenem pa tudi eno fokusnih področij Inštituta za javno-zasebno partnerstvo, saj na ta način podpiramo izvedbo tovrstnih projektov in izražamo naše prizadevanje ohraniti naš planet za bodoče generacije.

Preberi več

DIGITALIZACIJA NABAVNIH PROCESOV

Medtem ko javne naročnike k javnemu naročanju zavezuje zakonodaja, ki podrobno opredeljuje posamezne postopke in nabavne tehnike, pa naročnike v zasebnem sektorju k izvajanju nabavnih postopkov pretežno ženejo notranji vzgibi, kot so skladnost, učinkovitost, napredek, obvladovanje tveganj, nadzor nad stroški in procesi, izboljšanje konkurenčnosti in ne nazadnje prihranki. Nabavni postopki v zasebnem in javnem sektorju se med seboj razlikujejo, vendar pa imajo tudi veliko skupnih značilnosti, saj javni naročniki prevzemajo metode, ki jih pri naročanju blaga in storitev uporabljajo organizacije v zasebnem sektorju in obratno. Vendar pa lahko tako javni naročniki kot nabavniki v zasebnem sektorju bistveno izboljšajo učinkovitost nabave s popolno digitalizacijo nabavnih postopkov, ki zagotavlja številne prednosti.

Preberi več

Izobraževanja

#IZOBRAŽEVANJA
KAKO ZAČETI NA PLATFORMI S-PROCUREMENT?
28. marec 2024
9:00 - 9:45
Spletni dogodek

V četrtek, 28. marca bomo za vas organizirali BREZPLAČNO spletno delavnico na temo "Kako začeti na platformi S-procurement?".

Delavnica je zasnovana za vse, ki se želijo seznaniti z uporabo platforme S-procurement, bodisi kot novi uporabniki ali tisti, ki želijo poglobiti svoje znanje o platformi. Ta interaktivna delavnica bo udeležencem omogočila, da se skozi praktičen primer seznanijo s ključnimi funkcijami in orodji, ki jih platforma ponuja. Skupaj si bomo pogledali tudi najpogostejša vprašanja in kako ravnati v primeru, ko pride do izzivov pri uporabi platforme S-Procurement.

Preberi več
#IZOBRAŽEVANJA
Notranje oziroma in-house pogodbe
4. april 2024
9:00 - 9:45
Spletni dogodek

Delavnica »in-house« naročila, bo osredotočena na posebno vrsto naročil, ki so se razvila na podlagi prakse Sodišča Evropske unije. »In-house« naročila so naročila med osebami v javnem sektorju, kjer naročnik, ki je zavezanec za javna naročila, odda javno naročilo pravni osebi javnega ali zasebnega prava ali sklene pogodbo o izvedbi javnega naročila ali okvirnega sporazuma izključno z drugim(i) naročniki, v kolikor so izpolnjene določene zakonske zahteve. 

Preberi več
#IZOBRAŽEVANJA
Javna naročila kot priložnost za gospodarstvo
14. maj 2024
9:00 - 9:45
Spletni dogodek

V torek, 14. maja bomo za vas organizirali BREZPLAČNO spletno delavnico na temo "Javna naročila kot priložnost za gospodarstvo". Skupaj gledano, javna naročila predstavljajo pomemben mehanizem za spodbujanje gospodarske aktivnosti ter spodbujanje rasti in inovacij v poslovnem okolju.

Preberi več
#IZOBRAŽEVANJA
D, E, F javnega naročanja
18. oktober 2024
Ljubljana

Po uspešno izvedeni lanskoletni delavnici »ABC« javnega naročanja, kjer smo se podrobno seznanili s temelji javnega naročanja in pridobili osnovna znanja za uspešno delovanje v svetu javnih naročil, bomo naše razumevanje in veščine še dodatno razširili in poglobili s pomočjo nadaljevalne delavnice »DEF« javnega naročanja.

Preberi več

O INŠTITUTU

Inštitut za javno-zasebno partnerstvo je bil ustanovljen v letu 2008 z namenom, da vzpodbudi znanstveno-raziskovalno dejavnost na področju pravne in ekonomske znanosti, s posebnim poudarkom na vprašanjih povezanih s pojmi javno-zasebnih partnerstev, javnih služb, javnih razpisov in javnega naročanja, državnih pomoči, projektnega vodenja, priprave ekonomskih in investicijskih študij, projektnega financiranja in drugih sorodnih tem.

Tako se je v okviru Inštituta združila skupina strokovnjakov iz različnih področij, predvsem prava, ekonomije in projektnega vodenja. Inštitut je oblikoval dinamično, strokovno in vedoželjno raziskovalno skupino. Ekipa, ki raste premišljeno in izbrano, je sestavljena iz zaposlenih na Inštitutu in zunanjih strokovnjakov, ki svoje akademsko in raziskovalno delo nadgrajuje z implementacijo projektov v praksi po načelu “znanost za potrebe gospodarstva”.

NAŠI TEMELJNI CILJI

Na ta način je omogočena tesna povezava med znanstveno-raziskovalnim delom in svetovanjem na konkretnih projektih iz temeljnih področij delovanja Inštituta za javno-zasebno partnerstvo:

  • Javna naročila
  • Koncesije in javno-zasebna partnerstva
  • Javne službe in javna infrastruktura
  • Pogodbeno zagotavljanje prihranka energije
  • Investicijska dokumentacija in ekonomske analize
  • Vodenje projektov
  • Pravno svetovanje
  • Prenos znanja
Temeljni cilji Inštituta za javno-zasebno partnerstvo so:
  • omogočiti povezovanje strokovnjakov z različnih znanstvenih in strokovnih področij ter vzpodbujati razvoj in podporo znanstveno raziskovalnega dela na temeljnih področjih delovanja;
  • oblikovanje in izvajanje študijskih, izobraževalnih in znanstveno-raziskovalnih projektov na področjih pravne in ekonomske znanosti s posebnim poudarkom na vprašanjih povezanih s pojmi javno-zasebnih partnerstev, javnih razpisov in javnih naročil, javnih služb, državnih pomoči in projektnega vodenja ter projektnega financiranja;
  • razvoj aplikativne znanosti ter prenos znanja, izkušenj in tehnologij v prakso ter razvoj inovativnih ter kreativnih rešitev z namenom urejanja številnih težav, s katerimi se srečuje družba pri zagotavljanju javnih služb, javne infrastrukture in javnem naročanju storitev, blaga in gradenj;
  • prenosa znanja in znanstvene, raziskovalne, ter založniške dejavnosti Inštituta.

ZAKAJ IZBRATI NAS

Glavne prednosti Inštituta so:

  • strokovnost in zanesljivost;
  • fleksibilnost in kreativnost;
  • povezovanje teoretičnega znanja s problemi, ki se pojavljajo v praksi;
  • multidisciplinaren princip dela, ki omogoča, da se v projekt vključijo strokovnjaki iz različnih področij, ki skupaj oblikujejo rešitev konkretnega problema;
  • poznavanje domače in tuje teorije in prakse;
  • praktične izkušnje in reference z vodenjem kompleksnih projektov na področju javno-zasebnih partnerstev, javnih naročil, vodenjem javnih investicij, regulacijo javnih služb in koncesij, pripravo ekonomskih in investicijskih študij, pripravo javnih pogodb, koncesijskih in drugih splošnih aktov o javno-zasebnih partnerstvih, ipd.

Aktivnosti Inštituta za javno-zasebno partnerstvo so projektno in ciljno usmerjene.

Inštitut za javno-zasebno partnerstvo jamči in zagotavlja, da bodo vse storitve opravljene s strani usposobljenih in izkušenih strokovnjakov iz zgoraj navedenih področij delovanja Inštituta, ki imajo praktične izkušnje s svetovanjem pri projektih tako na javni, kot zasebni strani, zato lahko zagotovijo celovito analizo posameznega projekta in tako prispevajo k njegovi uspešni realizaciji.

Veselimo se sodelovanja z vami!

Ekipa

DOC. DR. BOŠTJAN FERK
USTANOVITELJ IN DIREKTOR
Preberi več
IZR. PROF. DR. PETRA FERK
USTANOVITELJICA IN DIREKTORICA RAZVOJNIH PROJEKTOV
Preberi več
LARA VALJAVEC, MAG. PRAV.
VIŠJA PRAVNA SVETOVALKA
Preberi več
KATJA HODOŠČEK, MAG. PRAV.
VIŠJA PRAVNA SVETOVALKA
Preberi več
KAJA KOŠTOMAJ, uni. dipl. trž. kom. in odn. z jav.
SVETOVALKA
Preberi več
DANIJELA TEPIĆ, uni. dipl. hrv., srb. in mak. in uni. dipl. politologinja
SVETOVALKA PRI TEHNIČNI PODPORI
Preberi več
ANDRAŽ KAVAŠ, BBA
SVETOVALEC
Preberi več
KLAVDIJA KOŠEC, UNI. DIPL. UPR. VED.
ASISTENTKA
Preberi več
MANCA KOFOL
ASISTENTKA
Preberi več

POSTANI DEL NAŠE EKIPE

Vabimo vas, da postanete del naše ekipe! Če nam želite poslati svoj življenjepis, da ga hranimo v naši bazi, nam ga prosim posredujte na info@pppforum.si. Življenjepise zbiramo vse leto, kandidate pa kontaktiramo, ko imamo prosto delovno mesto.

NAROČITE SE NA NAŠE NOVICE

Seznanjen sem in se strinjam s Splošnimi pogoji uporabe ter Politiko zasebnosti.

POSTANI AKTIVEN ČLAN

Članstvo v FORUMU ZNANJA s področja nabave v javnem in zasebnem sektorju vam prinaša številne ugodnosti – mesečna izobraževanja, zasebne konzultacije in še mnogo več.

POSTANI ČLAN FORUMA ZNANJA

OPTIMIZIRAJ NABAVO

Povezovanje ponudnikov in nabavnikov v virtualnem spletnem okolju odpira priložnosti. Pogovori se s svetovalcem in preveri prednosti povsem elektronske nabave.

NAROČI SE NA POGOVOR S SVETOVALCEM

Novice

#NOVICE
OBISK POSLOVNIH PARTNERJEV V LIZBONI
27. marec 2024

Pretekli teden smo imeli priložnost obiskati naše poslovne partnerje v Lizboni. Bilo je uspešno srečanje, kjer smo poglobili naše dosedanje sodelovanje in načrtovali prihodnje korake. 

Preberi več
#NOVICE
Subjekti iz tretjih držav se ne morejo sklicevati na določbe Direktive o javnem naročanju – novo mnenje generalnega pravobranilca Anthonyja Michaela Collinsa
14. marec 2024

V zadevi C-652/22 je višje upravno sodišče Hrvaške (Visoki upravni sud Republike Hrvatske) na Sodišče Evropske unije vložilo predlog za sprejetje predhodne odločbe, in sicer glede obrazložitve okoliščin, v katerih lahko javni naročniki zahtevajo popravke ali pojasnila od ponudnikov po izteku roka za oddajo ponudb.

Preberi več
#NOVICE
Javni razpis za sofinanciranje izgradnje novih naprav za proizvodnjo električne energije iz sončne energije na javnih stavbah in parkiriščih za obdobje 2024 do 2026
1. marec 2024

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je objavilo javni razpis za sofinanciranje izgradnje novih naprav za proizvodnjo električne energije iz sončne energije na javnih stavbah in parkiriščih za obdobje 2024 do 2026.

Preberi več
#NOVICE
DELAVNICA: KAKO NAČRTOVATI PROJEKTE POSTAVITVE SONČNIH ELEKTRARN NA JAVNIH OBJEKTIH IN POVRŠINAH
16. februar 2024

V ponedeljek, 12. 2. 2024, je v Ljubljani potekala brezplačna delavnica na temo: Kako načrtovati projekte postavitve sončnih elektrarn na javnih objektih in površinah, ki jo je organizirala družba Borzen v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana in Inštitutom za javno zasebno partnerstvo. 

Preberi več

Prispevki

# PRISPEVKI
Sprememba prakse DKOM na področju izločitve ponudnikov iz razloga »neplačanih davkov ali prispevkov«
06. december 2022

»DKOM je z odločitvijo št. 018-125/2022-4 z dne 22. 11. 2022 potrdila neposredno uporabo določbe tretjega odstavka druge točke 57. člena Direktive 2014/24/EU, na podlagi katere mora naročnik ponudnikom omogočiti popravni mehanizem ob ugotovitvi obstoja izključitvenega razloga iz drugega odstavka 75. člena ZJN-3 na podlagi vpogleda v eDosje ali drugo javno evidenco. Predmetna določba Direktive namreč v pravni red Republike Slovenije ni bila prenesena, v prispevku pa si lahko podrobneje preberete o pogojih, ki jih izpolnjuje za njeno neposredno uporabo v postopkih oddaje javnih naročil«.


Preberi več
# PRISPEVKI
UVAJANJE OKOLJU PRIJAZNE MOBILNOSTI
30. november 2022

Izpusti toplogrednih plinov (TGP) predstavljajo glavni vzrok za podnebne spremembe – zemlja postaja toplejša, spreminjajo se padavinski vzorci, talijo se ledeniki, zmanjšuje se površina morskega ledu itd. K temu pripomorejo emisije TGP, ki se na ravni EU povečujejo, predvsem zaradi prometnega sektorja in industrije. Zaradi vedno večje potrošnje energije in proizvodnje emisij je postalo na ravni EU in na nacionalni ravni ključnega pomena spodbujanje deležnikov k elektromobilnosti in uporabi alternativnih goriv v prometu.


Preberi več
# UVAJANJE OKOLJU PRIJAZNE MOBILNOSTI
UVAJANJE OKOLJU PRIJAZNE MOBILNOSTI
24. november 2022

Zaradi vedno večje potrošnje energije in proizvodnje emisij je postalo na ravni EU in na nacionalni ravni ključnega pomena spodbujanje deležnikov k elektromobilnosti in uporabi alternativnih goriv v prometu. Področje transporta oz. mobilnosti je eno od prioritetnih področij delovanja Inštituta za javno-zasebno partnerstvo (IJZP). 


Preberi več
# PRISPEVKI
GRADIVO - PODELITEV IN-HOUSE NAROČIL IN KONCESIJ
27. oktober 2022

Objavljamo gradivo in posnetek delavnice "Podelitv in-house naročil in koncesij" z dne 27. 10. 2022.


Preberi več
# ENERGETSKO POGODBENIŠTVO
Energetsko pogodbeništvo v Občini Medvode
31. januar 2017

Na portalu javnih naročil je Občina Medvode objavila javni razpis za JAVNO-ZASEBNO PARTNERSTVO ZA IZVEDBO PROJEKTA POGODBENEGA ZAGOTAVLJANJA PRIHRANKOV RABE ENERGIJE Z NAMENOM ENERGETSKE SANACIJE JAVNIH OBJEKTOV V LASTI OBČINE MEDVODE


Preberi več
# ENERGETSKO POGODBENIŠTVO
Energetsko pogodbeništvo
08. november 2016

Na področju energetskega pogodbeništva je mogoče opaziti večje aktivnosti tako države kot lokaknih skupnosti.


Preberi več
# ENERGETSKO POGODBENIŠTVO
Spremenjena podporna shema za energijo iz obnovljivih virov in kogeneracije z visokim izkoristkom
13. oktober 2016

Evropska komisija je v skladu s pravili EU o državni pomoči 10. oktobra 2016 odobrila spremembe slovenske podporne sheme za energijo iz obnovljivih virov in soproizvodnjo z visokim izkoristkom.


Preberi več
# ENERGETSKO POGODBENIŠTVO
Sofinanciranje energetske prenove stavb v lasti in rabi občin
18. september 2016

Dne 2. septembra 2016 je Ministrstvo za infrastrukturo objavilo Javni razpis za sofinanciranje energetske prenove stavb v lasti in rabi občin


Preberi več
# UVAJANJE OKOLJU PRIJAZNE MOBILNOSTI
UVAJANJE OKOLJU PRIJAZNE MOBILNOSTI
24. november 2022

Zaradi vedno večje potrošnje energije in proizvodnje emisij je postalo na ravni EU in na nacionalni ravni ključnega pomena spodbujanje deležnikov k elektromobilnosti in uporabi alternativnih goriv v prometu. Področje transporta oz. mobilnosti je eno od prioritetnih področij delovanja Inštituta za javno-zasebno partnerstvo (IJZP). 


Preberi več
# JAVNE SLUŽBE IN JAVNA INFRTASTRUKTURA
Javne službe in javna infrastruktura
05. januar 2022

Zgodovinsko gledano so se sorazmerno zgodaj pojavile dejavnosti, ki jih je zagotavljala oblast, in jih ni bilo mogoče opravljati na trgu v okviru tržnih mehanizmov. V antiki, natančneje Rimskem imperiju, lahko govorimo o gospodarski dejavnosti države, o združevanje javnega in zasebnega kapitala v različnih pojavnih oblikah. Če izhajamo iz dejavnosti rimske države, je bila z vidika javnih služb najpomembnejša gospodarska dejavnost oskrba z osnovnimi življenjskimi potrebščinami, kot je oskrba s pitno vodo in žitom, ki pa je prave razsežnosti dobila v dobi principata.


Preberi več
# JAVNE SLUŽBE IN JAVNA INFRTASTRUKTURA
Komisija za odpravo davčnih izjem pristaniščem
01. avgust 2017

Evropska komisija je zahtevala, da Belgija in Francija odpravita odobrene davčne izjeme njihovim pristaniščem in uskladita sistem s pravili EU o državnih pomočeh.


Preberi več
# JAVNE SLUŽBE IN JAVNA INFRTASTRUKTURA
Udrihanje po JZP terja svoj davek
11. februar 2017

Po izjemnem zagonu javno-zasebnih partnerstev v Franciji pred dobrim desetletjem, so le-ti danes prisotni v pičlem številu.


Preberi več
# JAVNE SLUŽBE IN JAVNA INFRTASTRUKTURA
Sodišče EU o javni tožbi transportnih storitev
19. januar 2017

Splošno sodišče je dne 18. januarja 2017 odločilo v zadevi T-92/11 RENV, Jørgen Andersen proti Evropski komisiji.


Preberi več
# JAVNA NAROČILA
Sprememba prakse DKOM na področju izločitve ponudnikov iz razloga »neplačanih davkov ali prispevkov«
06. december 2022

»DKOM je z odločitvijo št. 018-125/2022-4 z dne 22. 11. 2022 potrdila neposredno uporabo določbe tretjega odstavka druge točke 57. člena Direktive 2014/24/EU, na podlagi katere mora naročnik ponudnikom omogočiti popravni mehanizem ob ugotovitvi obstoja izključitvenega razloga iz drugega odstavka 75. člena ZJN-3 na podlagi vpogleda v eDosje ali drugo javno evidenco. Predmetna določba Direktive namreč v pravni red Republike Slovenije ni bila prenesena, v prispevku pa si lahko podrobneje preberete o pogojih, ki jih izpolnjuje za njeno neposredno uporabo v postopkih oddaje javnih naročil«.


Preberi več
# JAVNA NAROČILA
UVAJANJE OKOLJU PRIJAZNE MOBILNOSTI
30. november 2022

Izpusti toplogrednih plinov (TGP) predstavljajo glavni vzrok za podnebne spremembe – zemlja postaja toplejša, spreminjajo se padavinski vzorci, talijo se ledeniki, zmanjšuje se površina morskega ledu itd. K temu pripomorejo emisije TGP, ki se na ravni EU povečujejo, predvsem zaradi prometnega sektorja in industrije. Zaradi vedno večje potrošnje energije in proizvodnje emisij je postalo na ravni EU in na nacionalni ravni ključnega pomena spodbujanje deležnikov k elektromobilnosti in uporabi alternativnih goriv v prometu.


Preberi več
# JAVNA NAROČILA
GRADIVO - PODELITEV IN-HOUSE NAROČIL IN KONCESIJ
27. oktober 2022

Objavljamo gradivo in posnetek delavnice "Podelitv in-house naročil in koncesij" z dne 27. 10. 2022.


Preberi več
# JAVNA NAROČILA
Načini za pospešitev uvajanja zelenega javnega naročanja
06. september 2022

Zeleno javno naročanje je naročanje blaga, storitev ali gradenj, ki imajo v primerjavi z običajnim blagom, storitvami ali gradnjami, v celotni življenjski dobi manjši vpliv na okolje, zagotavljajo varčevanje z naravnimi viri, materiali in energijo, ob enem pa imajo enake ali boljše funkcionalnosti.


Preberi več
# KONCESIJE IN JAVNO ZASEBNA PARTNERSTVA
VZORČNA MATRICA TVEGANJ V POSTOPKIH JAVNO-ZASEBNIH PARTNERSTEV
17. avgust 2022

Ključen instrument, ki nam pomaga pri identifikaciji in razdelitvi tveganj med partnerjema je matrica tveganj - kontrolni seznam v tabelarni obliki, s katerim se na pregleden način razdelijo tveganja med javnega in zasebnega partnerja v postopkih javno-zasebnih partnerstev in koncesij. Temeljeno načelo, ki v zvezi s tem velja je, da vsak od partnerjev prevzame tista tveganja, s katerimi najlažje upravlja. Matrico tveganj v tablerani obliki si lahko ogledate v spodnjem dokumentu.


Preberi več
# KONCESIJE IN JAVNO ZASEBNA PARTNERSTVA
Koncesije in javno-zasebna partnerstva
26. julij 2022

V literaturi pogosto zasledimo stališče, da je vključenost zasebnega sektorja v zagotavljanje javnih dobrin in izvajanja javnih služb novost, ki je bila uvedena v okviru reforme javnega sektorja, ki se je odvijala zadnjih trideset let. Vendar pa ob natančnejšem pogledu v zgodovino lahko ugotovimo, da so vključenost zasebnega sektorja v zagotavljanje javnih dobrin poznali že v Rimskem imperiju, kar je lepo razvidno npr. na primeru organizacije oskrbe Rima z žitom. Če takrat vzpostavljen sistem organizacije oskrbe Rima z žitom analiziramo iz časovne distance, ugotovimo, da je bil, tudi glede na današnja merila, relativno napredno organiziran in bi ga po sodobni terminologiji lahko uvrstili v okvir pojma javno-zasebnega partnerstva.


Preberi več
# KONCESIJE IN JAVNO ZASEBNA PARTNERSTVA
JZP za pristanke na Luni
15. januar 2021

NASA je sporočila, da se bo devet ameriških podjetij potegovalo za storitve dostave znanstvenega in tehnološkega tovora na Luno (Commercial Lunar Payload Services).


Preberi več
# KONCESIJE IN JAVNO ZASEBNA PARTNERSTVA
JZP za razvoj umetne inteligence v Evropi
15. januar 2021

ICT je eden izmed največjih tehnoloških dogodkov v Evropi. Letos je med 4. in 6. decembrom 2018 potekal na Dunaju.


Preberi več
# INVESTICIJSKA DOKUMENTACIJA IN EKONOMSKE ANALIZE
Investicijska dokumentacija in ekonomske analize
31. marec 2022

Ekonomske in finančne analize pri realizaciji javnih projektov predstavljajo osnovo na podlagi katere se sprejemajo odločitve v različnih fazah realizacije postopka. Navedeno velja tako za projekte, ki se vodijo kot postopki oddaje javnih naročil, kot tudi za projekte, ki se vodijo kot javno-zasebna partnerstva ali koncesije. Brez ustrezne ekonomske in finančne analize ter ocene projekta javni partner ne bo mogel uspešno izvesti javnega projekta in skleniti kvalitetne pogodbe. Slaba ekonomska analiza se odrazi skozi naknadne podražitve javnega projekte, številne anekse in spremembe javne pogodbe, dodatna dela, zahteve za predčasno prekinitev pogodbe, ipd.


Preberi več
# INVESTICIJSKA DOKUMENTACIJA IN EKONOMSKE ANALIZE
Test javno-zasebnih partnerstev
18. januar 2021

Test javno-zasebnega partnerstva je namenjen odgovoru na vprašanje, ali je izvedba konkretnega projekta mogoča in smotrna. V primeru, če je ugotovljeno, da je izvedba konkretnega projekta javno-zasebnega partnerstva mogoča in smotrna, iščemo najprimernejšo obliko javno-zasebnega partnerstva za izvedbo.


Preberi več

Video vsebine

Kako in kdaj izvesti strokovni dialog

SPLETNA DELAVNICA

Pred začetkom postopka javnega naročanja lahko naročnik z gospodarskimi subjekti izvede strokovni dialog in v okviru tega zaprosi ali upošteva nasvete, ki jih bo lahko uporabil pri pripravi razpisne dokumentacije, pod pogojem, da taki nasveti oziroma priporočila ne preprečujejo ali omejujejo konkurence.Pridružite se nam na spletni delavnici KAKO V PRAKSI PRAVILNO PRISTOPITI K IZVEDBI STROKOVNEGA DIALOGA, kjer bomo obravnavali pereča vprašanja v zvezi z izvedbo strokovnega dialoga.

Delavnica bo potekala 3. junija 2021 ob 9. uri in je primerna tako za ponudnike, kot naročnike.

Več informacij o programu in prijava tukaj.

Kako se praksa Sodišča EU odraža v postopkih pred DKOM

Prihodnost uvajanja električne mobilnosti.

Dopolnjevanje ponudb – kje so meje?